Jag-Lyckas

Senaste inläggen

Av En Dag - 5 september 2009 20:57

Att äta mycket fett och lite kolhydrater är precis motsatsen till traditionella kostråd, men vi har visat att det fungerar mycket bra, säger Iris Shai.

Hon är epidemiologisk nutritionist vid Ben-Gurionuniversitetet i Israel och huvudförfattare bakom studien, som publiceras i dagens nummer av den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Forskarna följde över tre hundra personer som var överviktiga. Personerna delades in i tre grupper som fick äta enligt olika dieter under två år.

En grupp åt fettsnålt. Grupp nummer två åt en medelhavsdiet med mycket grönsaker och omättade fetter. Den tredje gruppen åt en lågkolhydratdiet, de fick äta hur mycket fett och proteiner de ville men mycket lite kolhydrater.

Den tredje gruppen fick dessutom äta hur många kalorier de ville medan de andra två grupperna skulle begränsa hur många kalorier de åt.

De som åt en lågkolhydratdiet gick ned mest i vikt och de som åt fettsnålt gick ned minst i vikt. Det visade sig även att personerna som åt mycket fett ändå fick i sig ungefär lika få kalorier som de andra grupperna, trots att de inte behövde begränsa sitt intag.

Personer som åt en lågkolhydratkost gick i medel ned fem och ett halvt kilo under två år. De som åt en medelhavsdiet gick ned fyra och ett halvt kilo och de som åt fettsnålt gick ned mindre än tre och ett halvt kilo undre två år.

De personer som åt en lågkolhydratdiet, med mycket fett, sänkte dessutom sina blodfetter mycket mer än de som åt fettsnålt, och de fick bättre kolesterolvärden.

- Det var förvånande, men blodfetterna består faktiskt av både kolhydrater och fett. Det här kanske betyder att kolhydraterna är viktigare, säger Iris Shai.

Studien visar dessutom att både medelhavsdieten och lågkolhydratdieten var ungefär lika effektiva som många mediciner mot övervikt.

Trots att tidigare studier har visat att lågkolhydratdieter är effektiva har det saknats kunskap om vilka effekter en sådan diet ger under längre tid. Men Iris Shan har inte sett några negativa effekter, och hennes studie är den längsta hittills i sitt slag.

Den metod i studien som var minst effektiv mot övervikt och som hade sämst effekter på blodvärdena var den fettsnåla dieten. Den följde i princip Livsmedelsverkets rekommendation att inte mer än en tredjedel av energin i maten ska komma från fett.

- Det är självklart att Livsmedelsverkets nuvarande rekommendationer behöver uppdateras. De har ett par år på nacken och sån här kunskap är aldrig huggen i sten, säger Elisabeth Rotehberg.

Hon är chefsnutritionist vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och ingår i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost- och hälsofrågor.

Torill Kornfeldt

Av En Dag - 3 maj 2009 23:55

Pinnar & Strutar
Points/glass

Magnum Temptation Caramel&Almonds 5,8 points
Magnum Temptation Chocolate 5,6 points
Magnum Mayan Mystica 6,7 points
Magnum Mandel 6,7 points
Magnum Strewberry White 5,7 points
Magnum Classic 6,1 points
Magnum Java 6 points

Daim strut 8,2 points
Tip Top 8,8 points
Cornetto Classico 5,6 points
Cornetto Jordgubb 4,2 points
Cornetto Citron 4,4 points
Top Hat 2,1 points

Ben&Jerry´s wich 7,7 points

Solero Berry Berry 1,8 points

Lemon Age 1,4 points
Ice Age 3 2 points

Piggelin 0,9 points
Ananas Splitt 2,2 points
Twister 1,2 points
Calippo Refresh 1,5 points
Calippo Cola 1,6 points

Nogger Classic 4,9 points
Nogger Mint 6,9 points
88 4,5 points
Lakrits Puck 3,9 points
Sandwich Stracciatella 4,1 points
Sandwich 3,8 points


Dessertglass
Volym/Vikt - förpackningens storlek
Points/100g

Volym/Vikt: 2lit/900g
Big Pack Light Vanilj 2,8 points
Big Pack Vanilj 4,2 points
Big Pack Tresmak 4,2 points
Big Pack Ischoklad 4,2 points

Volym/Vikt: 1lit/445g
GB Gräddglass Klassisk vanilj 4,4 points
GB Gräddglass Krämig Choklad 4,2 points
GB Gräddglass Vanilj med Trädgårdsbär 4,1 points

Volym/Vikt: 500ml/250g
GB Gräddglass Gammaldags Vanilj 5,6 points
GB Gräddglass Vanilj med jordgubbssylt 4 points
GB Gräddglass Vanilj med Krossad Choklad 5,2 points

Volym/Vikt: 1lit/445g
GB Gräddglass Vanilj Låglaktos 4,2 points

Volym/Vikt: 500ml/240g
GB Lättglass Vanilj 2,6 points
GB Lättglass Cholkad 2,8 points

Volym/Vikt: 900ml/445g
GB Yoghurtglass med Gräddkolasås 3,3 points
GB Yoghurtglass med Skogsbär 3,1 points

Volym/Vikt: 750ml/360g
Carte d'Or Rocky Road 4,8 points

Volym/Vikt: 750ml/375g
Carte d'Or Texas Pecan 4,8 points

Volym/Vikt: 750ml/390g
Carte d'Or Daim 5,1 points

Volym/Vikt: 900ml/500g
Carte d'Or Smultron 3,6 points
Carte d'Or Caramel Cinnamon Waffle 4,9 points
Carte d'Or Dulce de Leche 4,2 points
Carte d'Or Crema di Mascarpone 4,5 points
Carte d'Or Stracciatella 4,4 points

Volym/Vikt: 900ml/480g
Carte d'Or Cappuccino 4,5 points

Volym/Vikt: 1lit/500g
Carte d'Or Vanilj 4,3 points

Volym/Vikt: 450ml/250g
Carte d'Or World of Fruit Rasberry Sorbet 3,9 point
Carte d'Or World of Fruit Pear Sorbet 3,9 points
Carte d'Or World of Chocolate Chocolate&Chili 4,9 points
Carte d'Or World of Chocolate Extra Dark 5 points

Volym/Vikt: 450ml/260g
Carte d'Or World of Chocolate Chocolate&Orange 4,7 points

Volym/Vikt: 650ml/320g
Viennetta Chocolate 6,1 points
Viennetta Vanilla 5,9 points


Tillbehör
Volym/Vikt - förpackningens storlek
Points/100g

Volym/Vikt: 350g
O'hoj Chokladsås 6,2 points
O'hoj Chokladsås med Banansmak 6,2 points
O'hoj Jordguddssås 4,5 points
O'hoj Kolasås 6,1 points
O'hoj Lakritssås 5,1 points

Volym/Vikt: 170g
O'hoj Strössel Crunchy 10 points
O'hoj Strössel Kakao 6,8 points
O'hoj Strössel Tuttifrutti 6,7 points

Av En Dag - 15 februari 2009 12:22

VV-pajdeg: 3,5p/port 13/4dl vetemjöl ( om man delar pajen i fyra delar)

½ dl grahamsmjöl
123g lätt kesella
25 g flytande margarin
2-3 msk vatten
1 krm salt

Blanda ihop ingredienserna till en smidig deg. Låt vila i kylskpå ca 30 min och förgrädda sedan i ca 7-10 min i 225C

Fyllning : 2p (om man delar pajen i fyra delar)

200g quornfärs
Krossade tomater
Tacosås
Lök
Paprika
Feferoni
Ca 1 dl milda mini mat

Lägga ovanpå färsen på pajen:
Ca 1 dl mini fraische blandat med lite salt och ett par tomater att lägga ovanpå färsen.


Gör som en köttsås av qornfärsen och lägg i pajskalet och bred fraische röran över. Sist på med tomaterna.

Bon Apetit!

Av En Dag - 15 februari 2009 12:20

Plättar
3 dl mjöl (10,5)
1 msk vetekli (0 p)
1 msk råsocker (1 p)
½ tsk salt (0 p)
1 tsk bakpulver (0 p)
½ tsk bikarbonat (0 p)
3 dl vaniljyoghurt - jag kommer använda lätt vaniljfil (1,5 p)
1 ägg (2 p)
1 msk smör + 2 msk till stekning - det kanske blir lite torrt, men jag kommer använda milda culinesse lätt (5 p)

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt sedan yoghurten och ägget. Rör det hela till en jämn smet. Smält 1 msk smör och rör ner i smeten. Grädda sedan plättarna 2-3 minuter på varje sida.

Sammanlagt antal points: 20 p

Antal plättar: ca. 22 stycken
Det kan bli många fler om man minskar dom yttligare, men jag tyckte att denna storleken var lagom. MEN! När ni klickar ut dom på stekpannan, ta mindre än ni tänker er - jag tog kanske två matskedar på sin höjd, som jag sedan "krämade ur" så de blir ganska breda. Det blir tjockhet på dom ändå.

Points per styck: 1 points.

Av En Dag - 26 januari 2009 23:03

Blodgrape och marängpaj

1 portion = 219 kcal

Antal portioner = 10

Pajskal:

100 gram margarin

2.5 dl vetemjöl

2 msk vatten

Fyllning:

1 dl socker

3 dl vatten

4 msk majsstärkelse

1 dl saft från blodgrapefrukt

3 st äggula

1 msk margarin, ev mjölkfritt

Topping:

3 st äggvita

0.5 dl socker

Kör margarin och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare någon sekund. Tryck ut degen i en smord pajform. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter. Lägg socker, vatten, majsstärkelse och pressad blodgrape i en kastrull. Sjud alltsammans tills det blir tjockt. Skilj på äggulor och äggvitor. Dra av och tillsätt en gula i taget. Vispa. Låt fyllningen sjuda under omrörning tills du ser en bubbla. Dra av från värmen och låt fyllningen kallna. Grädda pajskalet i 10-15 minuter i 225 grader, det ska få färg. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Bred ut först fyllningen i pajskalet och därefter marängsmeten. Grädda tills marängsmeten fått färg, det tar 2-3 minuter.

Av En Dag - 26 januari 2009 23:02

Plommonkaka med vaniljsås

1 portion = 242 kcal

Antal portioner = 8

12 st plommon

2 st ägg

1.5 dl socker

1.5 dl vetemjöl

50 gram margarin (gärna fryst)

10 gram pärlsocker

1 tsk kanel

0.5 tsk mald kryddnejlika

4 dl vaniljsås (gjord på mjölk)

Kärna ur plommonen. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör ner mjölet. Häll upp smeten i en smord ugnsfast form. Tryck ner plommonen. Hyvla margarinet och lägg det på plommonen. Strö på pärlsocker, kanel och kryddnejlika. Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter. Känn med en tändsticka, när stickan är torr är kakan färdig. Servera med vaniljsås.

Av En Dag - 26 januari 2009 23:02

Smala brownies

1 portion = 202 kcal

Antal portioner = 12

2.5 dl lättsockrat äppelmos

100 gram mörk choklad, 85% kakaohalt

1 dl socker

4 st äggvitor lätt vispade

2.5 dl fiberhavregryn

2.5 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

2 msk florsocker till dekoration

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra och bröa en rektangulär form lätt som mäter cirka 30 x 24 cm.

Lägg äppelmoset i en kastrull och bryt i chokladen. Låt den smälta på låg värme under omrörning.

Låt svalna. Tillsätt sockret.

Rör ihop äggvitorna och tillsätt det. Blanda väl.

Blanda havregryn, mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och tillsätt det så allt blir väl blandat.

Häll smeten i formen och grädda cirka 20 minuter.

Låt svalna och pudra florsocker över innan du skär i bitar.

Av En Dag - 26 januari 2009 23:01



Morotskaka light

1 portion = 170 kcal

Antal portioner = 12

200 gram grovt rivna morötter

50 gram margarin

2 st ägg

2 dl socker

2 tsk kanel

2 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

100 gram Philadelphia extra light

2 msk florsocker

sockerkulor

Smält margarinet i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda kanel, bakpulver och vetemjöl i en djup tallrik. Rör ner morötter, mjölblandning och det smälta margarinet. Bred ut smeten i en smord och bröad sockerkaksform. Grädda i 175 grader i 50-60 minuter. Vänd upp sockerkakan på ett sockrat smörpapper.

Blanda philadelphiaosten med florsocker. Bred blandningen på den avsvalnade kakan. Strö på sockerkulor.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Jobbar du med positiva tankar under kostförändring?
 Jobbar?
 Ja självklart, kan man låta bli?
 Nej för helskotta, vem orkar de?
 En sak i taget, först maten sen tankarna

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012
>>>

LCHF

Kategorier

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Vikt


Ovido - Quiz & Flashcards