Jag-Lyckas

Direktlänk till inlägg 5 september 2009

Artikel ur DN

Av En Dag - 5 september 2009 20:57

Att äta mycket fett och lite kolhydrater är precis motsatsen till traditionella kostråd, men vi har visat att det fungerar mycket bra, säger Iris Shai.

Hon är epidemiologisk nutritionist vid Ben-Gurionuniversitetet i Israel och huvudförfattare bakom studien, som publiceras i dagens nummer av den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Forskarna följde över tre hundra personer som var överviktiga. Personerna delades in i tre grupper som fick äta enligt olika dieter under två år.

En grupp åt fettsnålt. Grupp nummer två åt en medelhavsdiet med mycket grönsaker och omättade fetter. Den tredje gruppen åt en lågkolhydratdiet, de fick äta hur mycket fett och proteiner de ville men mycket lite kolhydrater.

Den tredje gruppen fick dessutom äta hur många kalorier de ville medan de andra två grupperna skulle begränsa hur många kalorier de åt.

De som åt en lågkolhydratdiet gick ned mest i vikt och de som åt fettsnålt gick ned minst i vikt. Det visade sig även att personerna som åt mycket fett ändå fick i sig ungefär lika få kalorier som de andra grupperna, trots att de inte behövde begränsa sitt intag.

Personer som åt en lågkolhydratkost gick i medel ned fem och ett halvt kilo under två år. De som åt en medelhavsdiet gick ned fyra och ett halvt kilo och de som åt fettsnålt gick ned mindre än tre och ett halvt kilo undre två år.

De personer som åt en lågkolhydratdiet, med mycket fett, sänkte dessutom sina blodfetter mycket mer än de som åt fettsnålt, och de fick bättre kolesterolvärden.

- Det var förvånande, men blodfetterna består faktiskt av både kolhydrater och fett. Det här kanske betyder att kolhydraterna är viktigare, säger Iris Shai.

Studien visar dessutom att både medelhavsdieten och lågkolhydratdieten var ungefär lika effektiva som många mediciner mot övervikt.

Trots att tidigare studier har visat att lågkolhydratdieter är effektiva har det saknats kunskap om vilka effekter en sådan diet ger under längre tid. Men Iris Shan har inte sett några negativa effekter, och hennes studie är den längsta hittills i sitt slag.

Den metod i studien som var minst effektiv mot övervikt och som hade sämst effekter på blodvärdena var den fettsnåla dieten. Den följde i princip Livsmedelsverkets rekommendation att inte mer än en tredjedel av energin i maten ska komma från fett.

- Det är självklart att Livsmedelsverkets nuvarande rekommendationer behöver uppdateras. De har ett par år på nacken och sån här kunskap är aldrig huggen i sten, säger Elisabeth Rotehberg.

Hon är chefsnutritionist vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och ingår i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost- och hälsofrågor.

Torill Kornfeldt

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av En Dag - 12 juli 2012 23:27

Sveriges godaste kasslergryta 4 port, 6,5p 360g kassler1 purjo1 liten röd paprika1 banan4 ananasringar1 dl mandarinklyftor1 dl lättmjölk2 dl fraiche 8%1 msk curry1 dl riven ost, max 17% Kasslern kan antingen skivas eller skäras i små bitar.Skär ...

Av En Dag - 12 juli 2012 22:36


Hissen till framgång är avstängd ta trapporna  -Ett steg i taget      ...

Av En Dag - 12 juli 2012 12:40

        AMII RIETZ CHRISTENSEN Viktminskning 120kg Min resaAllt började fredagen den 13 november 2009. Var i Stockholm med tjejträffen och fick min första panikångest attack! Trodde jag skulle dö! Som tur var visste min bästa vän pr...

Av En Dag - 12 juli 2012 12:29

ungefär 109 dagar sedan KYCKLINGLASAGNE Port: 4 Pro points/port 11250 g färska lasagneplattor2 tsk olivolja400 g kycklingfärs2 små gula lökar2 små morötter2 små palsternackor1 msk hackad vitlök3 msk tomatpuré2 dl krossad tomat1-2 tsk chili, ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Jobbar du med positiva tankar under kostförändring?
 Jobbar?
 Ja självklart, kan man låta bli?
 Nej för helskotta, vem orkar de?
 En sak i taget, först maten sen tankarna

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

LCHF

Kategorier

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Vikt


Ovido - Quiz & Flashcards