Senaste inläggen
4 dl vetemjöl = 14p
2 tsk bakpulver = 0p
1/2 tsk salt = 0p
1 tsk vaniljsocker = 0p
1 1/4 dl farin- eller strösocker = 6.5p/7p
1 ägg = 2p
1 dl vatten = 0p
1 msk flytande honung = 1p
300 g finriven morot = 0p
4 msk majsolja = 14,5p
Glasyr:
50 g lätt Philadelphia – extra lätt 5% = 1p
1 dl florsocker = 5p
1/2 tsk rivet apelsin eller citronskal = 0p
Jordgubbsbullar
De blir 20st
1.5p per bulle.
1 pkt Jäst
1/2 dl Vatten
2 1/2 dl Fruktyoghurt lätt max 0,5%, jordgubbssmak
12 g Socker, 1 msk
1 st Ägg
3 dl Jordgubbar
2 msk Margarin flytande max 80%
6 dl Vetemjöl
2 bitar Choklad mörk
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader. Lös upp jästen i vattnet som värms tillsammans med yoghurten till 37 grader.
Tillsätt socker, margarin och halva ägget. Arbeta in så mycket mjöl att det blir en smidig deg, spara lite till utbaket. Jäs degen under handduk ca 30 minuter.
Tag upp och arbeta igenom den med lite extra mjöl om det behövs. Kavla ut till en stor kaka, ca 50x25 cm. Pensla ytan med resten av ägget. Skär eller sporra degen i 20 remsor, ca 2 1/2 cm x 25 cm.
Snurra ihop till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt att jäsa 30 minuter. Grädda 8-10 minuter. Låt svalna under handduk.
Sätt fina jordgubbar mitt på bullen. Smält och ringla chokladen över bullarna. Sikta eventuellt över lite florsocker. Godast nybakade.
Saffransbröd i långpanna
30 bitar och 3 pts per bit.
75 g smör eller margarin
0,5 l lättmjölk
50 g jäst för söta degar
250 g Kesella 1%
2 pkt saffran
2 dl socker
0,5 tsk salt
ca 1,5 - 1,6 l vetemjöl
1 st ägg
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret tillsammans med saffran och häll i mjölken. Det ska vara fingervarmt. Häll det över jästen.
Tillsätt Kesella, socker, salt och ägg. Häll i mjölen lite i taget och arbeta degen. Degen ska vara ganska lös, dvs den ska vara rejält kletig (inte rinnig)
Smörj en långpanna och häll i degen i den. Försök få det jämnt. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
Lyxig chokladkaka
4 Points/portion
Glasyr
Blåbärskaka Portioner (15bitar)
Förberedelse (15min)
Tillagning (45min)
POINTS,per bit (2,5)
175 g rumsvarmt margarin
2 dl socker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl gräddfil
½ l blåbär
Glasyr
100 g färskost (max 16%)
2 msk gräddfil
1½ msk florsocker
Garnering
citronmeliss
Sätt ugnen på 175grader. Smörj och bröa en rund bakform (diameter 24cm). Blanda margarin,socker,ägg,vetemjöl,bakpul ver,vaniljsocker och gräddfil rejält tills smetern börjar ljusna.
Häll i hälften av bären och rör om förstiktigt. Häll smeten i bakformen och jämna till ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35-45 min.
Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp på galler.
Rör samman färskost,gräddfil och florsocker. Bred smeten på den kalla kakan. Strö över resterande bär. Garnera med citronmeliss.
Morotsbröd
1 ½ points per skiva70 kcal per skiva 24skivor
Tillagningstid 35minuter - Kan frysas -
Brödet är snabbgjort eftersom det lagas I mikrovågsugnen. Gott och mättande som mellanmål till en kopp te
3 dl vetemjöl
50g (1/2dl) strösocker
2tsk bakpulver
1tsk mald kanel
1tsk salt
1tsk Vaniljsocker
1 ägg
2msk olja
1 dl lätt mjölk
3dl russin
300g finrivna morötter
1 Blanda mjöl, socker, bakpulver, kanel, salt och vaniljsocker i en skål. Tillsätt ägg, olja och mjölk och blanda väl. Blanda till sist ner russin och morötter.
2 Bred ut smeten i en form som tål mikrovågsugn. Tex glasform ca 20 cm i diameter. Den kan också delas upp i två mindre formar
3 Tillaga på full effekt i 12-15 minuter. Låt sedan stå för värmeutjämning minst 5 minuter
4 När kakan har svalnat något, stjälp upp den och låt den kallna helt innan den skärs upp i bitar
Bröd från VV-Forum
Jag har ett gott recept på bröd, men kanske inte billigt i den bemärkelsen men det beror ju på hur smala skivor man gör. Det är dock supernyttigt och mättande. Det bästa är att det håller sig färskt i flera dagar och man behöver inte jäsa det!!
2dl havregryn
5dl valfritt mjöl (jag har räknat på 3dl vetemjöl och 2 dl dinkel)
1dl linfrön
1dl russin
2tsk bikarbonat
1tsk salt
4dl naturell yoghurt (jag har räknat på 3%)
0,5dl lingonsylt
0,5dl flytande honung
Blanda ihop allt, det ska vara kletigt. Lägg i en avlång ugnsform och grädda 1 timme i 200gr
Hela brödet blir 36,5p och om man delar i 17 bitar 2p/skiva
BANANKAKA
15 bitar, 1,5p/bit
1 ägg
1 1/2 dl socker
2 bananer
4 msk matlagningsgrädde (max 7%)
1/2 dl flytande margarin
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Till formen
2 tsk flytande margarin
2 msk skorpmjöl
Vispa ägg och socker poröst. Mosa bananerna och blanda ner tillsammans med grädden och margarin i äggsmeten. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ihop med smeten. Häll i smord, bröad form ( ca 1,5 liter).
Grädda i 175 grader, 40 minuter
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|