Alla inlägg under februari 2008
Kycklingfilé under vitlökstäcke med potatisgratäng
(receptet från 56kilo.se)
Kycklingarna:
4 kycklingfiléer (jag köper alltid guldfågelns)
2 dl 8% fraiche
100 g creme bonjour vitlöksost light
4 vitlöksklyftor
Potatisgratängen: (4,5 pts per portion)
(ursprungligt recept från Nigella Lawson - byt ut mot vispgrädde och standardmjölk vid festiga tillfällen)
1 kg mjöliga potatisar
2,5 dl mellanmjölk
2,5 dl Milda Mat Extra
0,5 gul lök
0,5 msk salt
25 g mini lätta
Kycklingen: Rensa kycklingfilén från sträng och annat och rör ihop fraiche, vitlök och ost till en röra.
Spraya en ugnsfast form med lite olja och lägg i kycklingen, klicka ut röran jämt ovanpå.
Gratinera i ugn på 225 grader i ca 30 minuter.
Gratängen: Skala potatisen och skär dem i bitar om cirka 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken, grädden, löken, den pressade vitlöken och saltet.
Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Var försiktig så gräddröran inte bränns! Rör ofta och sänk värmen så det bara småputtrar.
Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen på 240 grader i 15 minuter eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun.
Låt gratängen vila 10-20 minuter innan servering.
Tortilla med kycklingfyllning
Portioner 4
points/port:8
8små tortillas
2grillade kycklingfiléer
200 gram färska campinjoner
vitlök
1dl salsa sås
500 gram keso
1dl riven ost max 17%
sätt på ugnen på 200 grader. tärna kycklingköttet och skär campinjonerna i bitar. Blanda kyckling, campinjoner, vitlök, salsa ocg keso. Fördela blandningen i bröden och rulla ihop. lägg riven ost på varje rulle. gratinera ugn tills osten har fått färg. ca 8min. Under tiden rätten är i ugnen, gör en härlig sallad att servera med,
Flamenco 4 pers
Grytan ger 3,5 p per person
4 kycklingfiléer eller fläskfilé/qournbitar
1-2 gula paprikor
1-2 gula lökar
1 apelsin (rivet skal och saften)
VV fraiche 2 dl
1 milda extra
1 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
1 tsk socker
1 tsk curry
kycklingfond efter smak
Passar bra att äta med ris, potatis eller bulgur. Servera den med ett stort fat med uppskurna exotiska frukter istället för sallad. Mango, papaya, annans, kiwi etc är gott till. Missa inte detta med frukten för det är verkligen det som gör rätten!
Potatissallad:
2 port
3,5 points per portion
2½ dl naturell yoghurt
6 kokta, kalla potatisar
4 tsk lättmajonäs
1 liten hackad rödlök
1 vitlöksklyfta
Tzatsiki:
Satsen är 7,5 points. Men tänk då på att det blir 5 dl
1 burk matlagningsyoghurt
1 riven gurka
1-3 vitlöksklyftor
1 burk mager kesella
salt, peppar
Chili och räk paj
6 portioner 7,5 Points
Ingredienser
4-6 port
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
3 ägg
250 g cottage cheese, KESO® chili
200 g skalade räkor
2 dl riven lagrad ost 17%
Gör så här
Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter). Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 min. Vispa upp äggen och blanda med cottage cheese, räkorna och den rivna osten. Häll blandningen i pajskalet. Grädda pajen i ca 25 min tills den har stelnat.
Våfflor
10 portioner, 2p per portion
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2dl lättmjölk
2.5 dl vatten
100 g smör
Smält smöret , låt svalna,
blanda mjöl ocbakpulver tilsätt mjölk
Vispa till en smet och rör sedan i vatten och smöret sist.
Grädde och kanske lite hallon till !?
4 dl vetemjöl = 14p
2 tsk bakpulver = 0p
1/2 tsk salt = 0p
1 tsk vaniljsocker = 0p
1 1/4 dl farin- eller strösocker = 6.5p/7p
1 ägg = 2p
1 dl vatten = 0p
1 msk flytande honung = 1p
300 g finriven morot = 0p
4 msk majsolja = 14,5p
Glasyr:
50 g lätt Philadelphia – extra lätt 5% = 1p
1 dl florsocker = 5p
1/2 tsk rivet apelsin eller citronskal = 0p
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
|||||
|