Jag-Lyckas

Senaste inläggen

Av En Dag - 6 december 2010 08:40

Tanken va först att jag kör igång med LCHF efter jul och alla födelsedagar - men varför vänta?
Det kommer att bli jul 2011 och fler födelsedagar - det är lika bra att lära sig hantera det och unna sig själv ett nytt liv.

Nu kör jag och lär mej nya levnadsättet direkt i stället.
Motivation har jag och inspiration har jag hämtat från alla härliga bloggar. 

Nu vet jag att det kommer dagar när jag är orkeslös och att det är jobbigt att röra sig och att det är bara kolhydraterna som ska rensas ut ur systemet.

ANNONS
Av En Dag - 6 december 2010 00:56

Ingredienser: 
75 cl rödvin(med eller utan alkohol)
Skal och saft ifrån en blodapelsin eller vanlig apelsin
1 tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
1 tsk hela kryddnejlikor
2 dl björnbär
1 dl svarta vinbär eller blåbär 

Gör så här 
Häll i/lägg allt i en kastrull och koka upp.
Precis innan det börjar koka, ta av kastrullen ifrån värmen.
Låt "vila" under lock i 2-3 timmar.
Sila och häll i en flaska!

Apelsinen kan man välja hur man vill göra med.
Första gången klyftade jag den oskalad och lade ned i kastrullen.
Andra gången rev vi skalen på rivjärn och pressade ur saften. Det blev lite starkare då.
Man får prova sig fram. :)
Vill man ha en alkoholhaltig(are) glögg, kan man utöka vätskan med 2 dl starksprit. 

ANNONS
Av En Dag - 6 december 2010 00:43

Ost och baconpaj
Portioner: 4 st

Ingredienser
Pajskalet
Smör
4 ägg
1 dl grädde

Fyllning
1½ dl grädde
1 pkt bacon
2 dl creme fraiche
250 g riven ost
Peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader och börja med att smälta lite smör i pajformen. Vispa sedan ihop ägg, grädde och häll i formen och grädde i ugnen tills det får en fin färg. Skär/klipp baconen i bitar i önskad storlek och stek dom. Smält sedan crème fraichen i en kastrull och ha i den rivna osten, baconen och grädden. Om du vill så kan du även passa på att hälla i det överblivna fettet från stekpannan. Fördela sedan ostsmeten i pajskalet och krydda med svartpeppar. Grädda sedan tills pajen har en gyllenbrun färg, vilket tar ca 15-20 min. Låt pajen sedan vila i ca 15 min innan du serverar!

Av En Dag - 5 december 2010 22:53

Man lär sig ngt varje dag - hade aldrig hört talas om Ghee innan. Men hur sjutton har jag klarat mej utan det?


Här kommer receptet -


 1 Kg osaltat smör



  1. Sjud, nästan koka, 1 kg osaltat smör i en kastrull.
  2. Skumma av när smöret nästan kokar.
  3. Efter 1 timma tag av från spisen och låt svalna.
  4. Sila genom silduk.
  5. Häll upp i glas- eller plastburk eller liknande.
  6. Förvara i rumsvärme. Hållbar i månader.

    Gott till ångade grönsaker 

     Ett annat recept på samma Ghee

    Ghee !
    1. Smält smör Ta ett helt paket smör, d.v.s rent, äkta smör och inte margarin, helst osaltat, men det fungerar även med det vanliga lättsaltade. Smält det långsamt i en kastrull på låg värme.
    2. Sjud När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Titta till det då och då, men undvik att röra om, meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan.
    3. Svalna Efter en timme kan det se ut ungefär så här. En vit, mjölkig massa har separerats från smörfettet, och ett skum har lagt sig på ytan. Rör inte detta, utan låt det svalna ca en kvart.
    4. Skumma När det svalnat lite har den vita mjölkiga massan sjunkit till botten, och ett lager skum lagts sig på ytan. Skumma av ytan så den blir helt blank.
    5. Filtrera Nu är det dags att filtrera bort bottensatsen. Häll genom filterpapper eller filtertyg. Här använde vi en sil och ett kaffefilter, vilket fungerade ganska bra. Blir filtret så igenslammat att det tar stopp helt kan man behöva byta det någon gång, och om det tar så lång till att smöret börjar tjockna kan man värma på det lite emellanåt. När man är färdig ska oljan vara helt klar och har en vacker gyllengul färg.
    6. Förvara Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet, där den säkert håller minst ett halvår. Den stelar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning. 

Av En Dag - 5 december 2010 22:47

Hemlagade hamburgare (köttfärs, ägg, dijonsenap, kryddor) med smält ost
Knaperstekt bacon
Coleslaw (vitkål, rödlök, lite morot, majonäs, crème fraiche, dijonsenap, grovmalen svarteppar)
Ev. saltgurka och tomat

Av En Dag - 5 december 2010 20:39

Hur funkar Lchf metoden?

Några har frågat hur det går till när man äter Lchf kost - vad man "får" och "inte får" äta och hur mycket man "ska" äta. Därför tänkte jag göra en enkel "Hjälp-lista" på livsmedel som är okey och livsmedel som man ska avstå ifrån. Läs och ta in.

Ät gärna
Under denna rubriken hamnar livsmedel som man kan äta mer av, mat som innehåller ytterst få kolhydrater.


Alla typer av mjölkprodukter. Mjölk, fil, yoghurt och ost. Creme fraiche, grädde, keso, smör osv. Dock inga lågfett produkter, absolut inga margariner och inga sötade produkter. Smaksatta varianter är något sämre då de väldigt ofta innehåller onödiga e-ämnen och förtjockningsmedel såsom modifierad stärkelse. Smaksätt de själv istället så vet du vad du får!

All sorts kött såsom fläskkött, nötkött, lammkött, kyckling, fisk, skaldjur osv. Skär inte bort det synliga fettet.

Ovanjordväxta grönsaker såsom all sorts kål, gurka, tomat, sallad (välj gärna en beskare variant som ruccola då de innehåller minst kolhydrater), avocado, spenat, sparris osv.

Ägg! Ägg kan man inte äta för mycket av och är perfekt mat för en Lchf:are. Kan göra allt ifrån äggröra, omelett och små omelettmuffins till stekt ägg, kokt ägg och olika "bröd". Välj helst ekologiska ägg då de innehåller  mer omega-3.

Egengjorda såser utan redning eller liknande. Använd istället äggula som "förtjockningsmedel". Majonnäs, oliv- och rapsolja (ekologiska och kallpressade), kokosfett som man köper i hälsokost - inte det silvriga paketet i affären. Oliver.

Kryddor och örter som inte innehåller glutamat, e-nummer eller smakförstärkare. Salt efter smak, men var uppmärksam! Många blir mer och mer känsliga mot salt efter en tid med denna kosten, och behöver därför trappa ner på det och t.ex byta ut bacon mot fläsk.

En enkel "regel" är att endast äta livsmedel som innehåller max 5g kolhydrater per 100g.

Ät ibland
Under denna rubriken hamnar livsmedel som man kan äta någon gång ibland. Tänk dock på att vi alla är olika och klarar av olika mycket kolhydrater! Känn efter vad just du klarar av och grundprincipen är att hålla sitt blodsocker på en jämn nivå och inte mata sötsuget med energi.

Bönor, linser, frukt och bär. (Dock inte torkad frukt - koncentrerat socker) Nötter, mandel, solrosfrö, linfrö. Nån ruta mörk choklad (minst 70%). Om du ska dricka alkohol så välj de torra vinerna, vodka, whiskey och andra rena spritsorter. Blanda dock inte ut med något sött. En del charkprodukter går bra till viss del. Välj dock rätt sorter med hög kötthalt och så lite e-nummer som möjligt.

Jag rekommenderar inte att vända sig till denna kategorin i början av sin nya kost. Det är de första månaderna som är allra viktigast och då är det lika bra att skippa allt detta. När du sedan gått ner minst halva din övervikt så kan du börja lägga till lite mer och testa hur långt du kan sträcka dig.

Ät inte
Under denna kategorin hamnar livsmedel som man ska skippa. Livsmedel med högt innehåll av kolhydrater och som får blodsockret att jubla av glädje.


Potatis och ris. Spannmålsbaserade produkter såsom pasta, bröd, kex, flingor, gröt, välling, pannkakor osv. (mjöl)

Socker. Läsk, godis, bakverk, kakor, tårta, glass, saft. Livsmedel som är sötade med sötningsmedel är inte ett alternativ då det dels är onaturligt för kroppen (Stevia är ett undantag då det kommer från växtriket) och dels då det kan sätta igång sötsuget.

Margariner. Det finns ingen sort som är bra, alla är gjorda på kemisk väg och ger inte kroppen någon som helst näring. Skippa även omega-6 rika oljor såsom majs-, solros-, soja- och jordnötsolja.

Hur mycket ska jag äta?
När det gäller mängden av mat så är det bästa enligt mig att gå efter sina hungerkänslor. Blir du hungrig så äter du. Du äter tills du känner dig lagom mätt (en bra regel är att ta en portion och stanna där). Blir du sugen på något så väntar du en liten stund, dricker ett glas vatten och om suget fortfarande är kvar så tar du något med hög andel protein och fett. T.ex några skinkrullar m. majonnäs eller ett kokt ägg m. majonnäs.

Alltså, ät tills du känner dig lagom mätt! Och ät bara när du är hungrig, vad klockan än är på dygnet. Vi har satt för mycket galler i huvudet på oss själva med att ha speciella mattider, att äta den och den maten vid den o den tiden osv. Gå efter din kropp och dina behov!

Av En Dag - 5 december 2010 19:02

LCHF Scones / Tekakor



Scones / Tekakor
4 dl  
1 dl  
1,5 msk  
2 tsk  
Av En Dag - 5 december 2010 18:57

LCHF GI Chicken Mcnuggets




4 st 
 

2 dl  
2 st  
3 dl  
1 krm   
Parmesan Dipp
2 dl  
1 msk  
1 dl  

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Jobbar du med positiva tankar under kostförändring?
 Jobbar?
 Ja självklart, kan man låta bli?
 Nej för helskotta, vem orkar de?
 En sak i taget, först maten sen tankarna

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012
>>>

LCHF

Kategorier

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Jag-Lyckas med Blogkeen
Följ Jag-Lyckas med Bloglovin'

Vikt


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se