Jag-Lyckas

Senaste inläggen

Av En Dag - 12 december 2010 17:28

Ett jäkla sockersug har jag haft idag och jag vette sjutton vart de kom ifrån men i och för sig så är de inte mer än snart en vecka jag har hållit på så det vore ju konstigt om allt gick som en räkmacka.
Idag ser jag fram emot julafton och juldagen när jag har bestämt mej för att då är allt tillåtet- jag lääääängtar!! 

Pulkåkardag - jag åkte inte men jag va med och kollade på dom lyckliga som fick brottas med madrasser, pulkor, stjärtlappar och kälkar.
Så gott som hela släkten trampade i väg till backen och förlustade sig någon timme innan de va dags att ta itu med middan.

Tacos - gjorde tjejerna iordning och de va kanongott efter att ha stått och huttrat. 

Så här frisk såg Mysan ut efter en dag i pulkbacken och efter allt kutande upp och ner... friska kinder!

   

Av En Dag - 12 december 2010 00:12

En ständigt återkommande fråga när det gäller LCHF, är hur mycket mat man ska äta, och framför allt hur mycket fett man ska äta.

Det är inte så lätt att svara säkert på den frågan. Jag tror att energibehovet är ganska olika individuellt.


Men om jag resonerar mig fram, så vet vi att kolhydratbehovet är minimalt. Jag tycker att man ska äta endast de kolhydrater som finns i valfri mängd (mest ovanjords)grönsaker och liten mängd laktoshaltiga mejeriprodukter, som mjölk och fil. Ost och smör innehåller inga kolhydrater och kan därför ätas mera liberalt.

Den som gärna vill kan även äta någon enstaka bit lågkolhydratbröd, som flatbröd, Finn crisp eller Wasa fiber plus(<5 g kh per skiva), med rikligt med smör och pålägg på, per dag.


Av protein ska man äta den mängd man behöver, och det är ca 1 g per kilo kroppsvikt och dygn. Kött innehåller 20% protein, så om man ska äta 60g protein så blir det  ca 300 gram kött, minus andra proteinkällor som ost, ägg och fisk.


Fettet bör vara av naturligt ursprung, såsom fett från kött, fisk, ägg och mejeriprodukter.

Vegetabiliska fetter innehåller alltid för hög andel av omega-6 och ska ätas så lite som möjligt utav. En del vegetabiliska fetter innehåller omega-3, men detta består av för korta kedjor för att människan ska kunna tillgodogöra sig. Det måste passera ett djur som ombildar det till längre kedjor för att vi ska ha nytta av det. Vegetabiliskt fett ska därför endast ätas som tillägg till grundkosten som utgörs av animaliskt fett.


Kroppen är till stor del uppbyggd av fett. Varje cellmembran, hormon och nervskida är till stor del uppbyggd av högvärdigt fett, dvs samma som andra animaliska individer är byggda av.

Vi behöver äta en stor andel av maten i form av detta fett för att säkra våra behov av byggmaterial.


Resten blir det som ger vårt energibehov. Energin tillgodoses med fördel av samma fett som vi behöver bygga av. Det mättade animaliska fettet är utmärkt. Det är stabilt och oxiderar inte. Det behövs i stor mängd som byggmaterial, och är perfekt som förbrännings material.

Det animaliska  mättade fettet fastnar inte i kärlen. Det är bara en myt, uppfunnen på 50-talet av en man vid namn Ancel Keys.


De fleromättade fetterna oxiderar lätt i och utanför kroppen. De blir då toxiska för oss. Vi behöver inte så många gram av fleromättade fettsyror per dag. Ungefär lika mycket av omega-6 som omega-3 borde vi få.

I den av SLV rekommenderade kosten med lite animaliskt mättat fett och mycket kolhydrater blir det ett kraftigt överskott av omega-6, vilket har många negativa effekter på oss. Tex  inflammationer som ger allergi, autoimmuna sjukdomar och kärlförkalkningar.


Margariner är kemiskt förändrade vegetabiliska fetter, och har en kemisk struktur som inte är biologiskt riktig. Kroppen blir lurad och bygger ändå in dessa fetter i cellmembraner etc  och dessa blir då felfungerande. Det orsakar inflammation och felfunktion av cellen vilket kan ge cancer. Margariner innehåller dessutom många rester av giftiga kemikalier från tillverkning och transporter.

Matoljor innehåller ofta rester av  bekämpningsmedel, samt är lättoxiderade, förutom att de innehåller mycket omega-6. Olivolja och rapsolja innehåller mera enkelomättat fett och är näst bäst, (efter smör och kokosfett), men även de innehåller för mycket omega-6. Deras lilla mängd omega-3 kan vi inte tillgodogöra oss.


Ju mer mättat ett fett är desto bättre tål det upphettning. Alltså tål kokosfett upphettning bäst, därnäst smör, därnäst olivolja, och sämst de fleromättade oljorna. 
Det är fleromättade oljor och transfetter i de nuvarande frityroljorna, alltså de allra giftigaste.


Vi behöver alltså naturligt fett till både byggnad och energi. Hur mycket fett vi behöver får var och en prova sig fram till själv, eftersom det är så olika.

Vissa påstår att de behöver mycket fett för att starta fettförbränning.

Själv håller jag en bra trivselvikt om jag äter måttligt med fett, det som jag uppfattar som normalt.

Fettmängden vi behöver uppskattar jag till nånstans 75 - 200 gram per dygn, beroende på energibehov.

Av En Dag - 11 december 2010 16:09

Fanny hade gjort en egen kreationstårta... jättefin och jag smakade en tre milimetersbit men höll mej sen till min kesogrädde med blåbär och hallon som va superdupergo- attans att jag inte tog en bild på de.
Måste bli bättre på att föreviga mina dagar med foton.


En jättefin förmiddag hos Fanny som blev uppvaktad rejält.


Go Tjejen... Grattis igen på 10 års dagen   


   

Av En Dag - 11 december 2010 10:39

Idag är ingen vanlig dag för idag är det Fannys födelsedag - Hurra hurra hurra och grattis.
Att lösa det här med frestelser som tårta är har jag tänkt att jag tar med mej lite vispgrädde och keso och blandar i lite bär med vaniljsocker.
Hoppas de kommer att smaka  - TÅRTA 
Här är födelsedagsbarnet till vänster och min dotter till höger....
 
här är en bild på mig ( längst fram - och här var jag minst 10 kg smalare än idag..) och syrran och hennes äldsta dotter..
På väg till finland och mumindalen...  


   

Av En Dag - 10 december 2010 23:34

Jay vann och jag höll mej till Pannacottan och jag var inte ens sugen att slänga mej över karamellskålen.
Vilken kväll....  

 

Av En Dag - 10 december 2010 17:48

Allvarligt... så känns de här hur enkelt som helst när man kan göra bröd som är så gott som de vi gjorde idag.
Superenkelt- gick på 15 min från ofärdigt till stående gyllendoftande på bordet.


Kanske får jag LCHF sällskap av syster och systerdotter- syrran har kollat upp om att många med chrons blir mycket bättre med LCHF kosten.
Så nu håller jag tummen att Isa är en av dom som blir bättre med kosten.


Nu ska jag förbereda med Pannacottan inför Idolfinalen... dom andra har köpt sig en gottepåse... Lite nervös är jag eftersom jag i grund och botten är socker knarkare... Så skicka goa vibbar att pannacottan blir supergod - har knyckt recptet som går super super snabbt hos Hanna Jonsson 


Pannacotta

3 dl Grädde
2 dl bär
1 krm vaniljpulver
3/4 tsk gelatinpulver som löses upp i lite vatten


Koka upp grädden med vaniljpulvret och under tiden låter du gelatinpulvret svälla i lite vatten. 
Vispa ner gelatinet i den uppkokta grädden och låt små sjuda en stund.


Lägg bär i ett glas eller form och häll den uppkokta grädden över bären och låt sen stå kallt ngn timme.



Av En Dag - 10 december 2010 09:01

Idag är det B-dag som i Bakdag..... och jag ska få  hjälp av min systerdotter som är bakarproffs till skillnad motför hennes moster.
Känner mej i tryggt sällskap!
Men först ut å handla... Bye!   

Av En Dag - 9 december 2010 22:19

Det är inte så många dagar sedan jag ändrade livsstil men jag har redan märkt av några fördelar med kosten.
Det har hänt grejer i min kropp

- jag känner mej inte lika svullen

- Jag sover som en klubbad säl

- Mättnadskänslan är helt annorlunda för att inte prata om hur gott de är.

- Det händer grejer med min hud som annars är torr, fnasig.

Jag fyller på eftersom... 

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Jobbar du med positiva tankar under kostförändring?
 Jobbar?
 Ja självklart, kan man låta bli?
 Nej för helskotta, vem orkar de?
 En sak i taget, först maten sen tankarna

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012
>>>

LCHF

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Vikt


Skapa flashcards