Jag-Lyckas

Direktlänk till inlägg 12 december 2010

Från Annika Dalhlkvist blogg om hur mycket fett man bör äta....

Av En Dag - 12 december 2010 00:12

En ständigt återkommande fråga när det gäller LCHF, är hur mycket mat man ska äta, och framför allt hur mycket fett man ska äta.

Det är inte så lätt att svara säkert på den frågan. Jag tror att energibehovet är ganska olika individuellt.


Men om jag resonerar mig fram, så vet vi att kolhydratbehovet är minimalt. Jag tycker att man ska äta endast de kolhydrater som finns i valfri mängd (mest ovanjords)grönsaker och liten mängd laktoshaltiga mejeriprodukter, som mjölk och fil. Ost och smör innehåller inga kolhydrater och kan därför ätas mera liberalt.

Den som gärna vill kan även äta någon enstaka bit lågkolhydratbröd, som flatbröd, Finn crisp eller Wasa fiber plus(<5 g kh per skiva), med rikligt med smör och pålägg på, per dag.


Av protein ska man äta den mängd man behöver, och det är ca 1 g per kilo kroppsvikt och dygn. Kött innehåller 20% protein, så om man ska äta 60g protein så blir det  ca 300 gram kött, minus andra proteinkällor som ost, ägg och fisk.


Fettet bör vara av naturligt ursprung, såsom fett från kött, fisk, ägg och mejeriprodukter.

Vegetabiliska fetter innehåller alltid för hög andel av omega-6 och ska ätas så lite som möjligt utav. En del vegetabiliska fetter innehåller omega-3, men detta består av för korta kedjor för att människan ska kunna tillgodogöra sig. Det måste passera ett djur som ombildar det till längre kedjor för att vi ska ha nytta av det. Vegetabiliskt fett ska därför endast ätas som tillägg till grundkosten som utgörs av animaliskt fett.


Kroppen är till stor del uppbyggd av fett. Varje cellmembran, hormon och nervskida är till stor del uppbyggd av högvärdigt fett, dvs samma som andra animaliska individer är byggda av.

Vi behöver äta en stor andel av maten i form av detta fett för att säkra våra behov av byggmaterial.


Resten blir det som ger vårt energibehov. Energin tillgodoses med fördel av samma fett som vi behöver bygga av. Det mättade animaliska fettet är utmärkt. Det är stabilt och oxiderar inte. Det behövs i stor mängd som byggmaterial, och är perfekt som förbrännings material.

Det animaliska  mättade fettet fastnar inte i kärlen. Det är bara en myt, uppfunnen på 50-talet av en man vid namn Ancel Keys.


De fleromättade fetterna oxiderar lätt i och utanför kroppen. De blir då toxiska för oss. Vi behöver inte så många gram av fleromättade fettsyror per dag. Ungefär lika mycket av omega-6 som omega-3 borde vi få.

I den av SLV rekommenderade kosten med lite animaliskt mättat fett och mycket kolhydrater blir det ett kraftigt överskott av omega-6, vilket har många negativa effekter på oss. Tex  inflammationer som ger allergi, autoimmuna sjukdomar och kärlförkalkningar.


Margariner är kemiskt förändrade vegetabiliska fetter, och har en kemisk struktur som inte är biologiskt riktig. Kroppen blir lurad och bygger ändå in dessa fetter i cellmembraner etc  och dessa blir då felfungerande. Det orsakar inflammation och felfunktion av cellen vilket kan ge cancer. Margariner innehåller dessutom många rester av giftiga kemikalier från tillverkning och transporter.

Matoljor innehåller ofta rester av  bekämpningsmedel, samt är lättoxiderade, förutom att de innehåller mycket omega-6. Olivolja och rapsolja innehåller mera enkelomättat fett och är näst bäst, (efter smör och kokosfett), men även de innehåller för mycket omega-6. Deras lilla mängd omega-3 kan vi inte tillgodogöra oss.


Ju mer mättat ett fett är desto bättre tål det upphettning. Alltså tål kokosfett upphettning bäst, därnäst smör, därnäst olivolja, och sämst de fleromättade oljorna. 
Det är fleromättade oljor och transfetter i de nuvarande frityroljorna, alltså de allra giftigaste.


Vi behöver alltså naturligt fett till både byggnad och energi. Hur mycket fett vi behöver får var och en prova sig fram till själv, eftersom det är så olika.

Vissa påstår att de behöver mycket fett för att starta fettförbränning.

Själv håller jag en bra trivselvikt om jag äter måttligt med fett, det som jag uppfattar som normalt.

Fettmängden vi behöver uppskattar jag till nånstans 75 - 200 gram per dygn, beroende på energibehov.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av En Dag - 12 juli 2012 23:27

Sveriges godaste kasslergryta 4 port, 6,5p 360g kassler1 purjo1 liten röd paprika1 banan4 ananasringar1 dl mandarinklyftor1 dl lättmjölk2 dl fraiche 8%1 msk curry1 dl riven ost, max 17% Kasslern kan antingen skivas eller skäras i små bitar.Skär ...

Av En Dag - 12 juli 2012 22:36


Hissen till framgång är avstängd ta trapporna  -Ett steg i taget      ...

Av En Dag - 12 juli 2012 12:40

        AMII RIETZ CHRISTENSEN Viktminskning 120kg Min resaAllt började fredagen den 13 november 2009. Var i Stockholm med tjejträffen och fick min första panikångest attack! Trodde jag skulle dö! Som tur var visste min bästa vän pr...

Av En Dag - 12 juli 2012 12:29

ungefär 109 dagar sedan KYCKLINGLASAGNE Port: 4 Pro points/port 11250 g färska lasagneplattor2 tsk olivolja400 g kycklingfärs2 små gula lökar2 små morötter2 små palsternackor1 msk hackad vitlök3 msk tomatpuré2 dl krossad tomat1-2 tsk chili, ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Jobbar du med positiva tankar under kostförändring?
 Jobbar?
 Ja självklart, kan man låta bli?
 Nej för helskotta, vem orkar de?
 En sak i taget, först maten sen tankarna

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

LCHF

Kategorier

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Vikt


Ovido - Quiz & Flashcards