Jag-Lyckas

Direktlänk till inlägg 5 december 2010

Hur funkar de här med LCHF. Vad får jag och vad får jag inte äta?

Av En Dag - 5 december 2010 20:39

Hur funkar Lchf metoden?

Några har frågat hur det går till när man äter Lchf kost - vad man "får" och "inte får" äta och hur mycket man "ska" äta. Därför tänkte jag göra en enkel "Hjälp-lista" på livsmedel som är okey och livsmedel som man ska avstå ifrån. Läs och ta in.

Ät gärna
Under denna rubriken hamnar livsmedel som man kan äta mer av, mat som innehåller ytterst få kolhydrater.


Alla typer av mjölkprodukter. Mjölk, fil, yoghurt och ost. Creme fraiche, grädde, keso, smör osv. Dock inga lågfett produkter, absolut inga margariner och inga sötade produkter. Smaksatta varianter är något sämre då de väldigt ofta innehåller onödiga e-ämnen och förtjockningsmedel såsom modifierad stärkelse. Smaksätt de själv istället så vet du vad du får!

All sorts kött såsom fläskkött, nötkött, lammkött, kyckling, fisk, skaldjur osv. Skär inte bort det synliga fettet.

Ovanjordväxta grönsaker såsom all sorts kål, gurka, tomat, sallad (välj gärna en beskare variant som ruccola då de innehåller minst kolhydrater), avocado, spenat, sparris osv.

Ägg! Ägg kan man inte äta för mycket av och är perfekt mat för en Lchf:are. Kan göra allt ifrån äggröra, omelett och små omelettmuffins till stekt ägg, kokt ägg och olika "bröd". Välj helst ekologiska ägg då de innehåller  mer omega-3.

Egengjorda såser utan redning eller liknande. Använd istället äggula som "förtjockningsmedel". Majonnäs, oliv- och rapsolja (ekologiska och kallpressade), kokosfett som man köper i hälsokost - inte det silvriga paketet i affären. Oliver.

Kryddor och örter som inte innehåller glutamat, e-nummer eller smakförstärkare. Salt efter smak, men var uppmärksam! Många blir mer och mer känsliga mot salt efter en tid med denna kosten, och behöver därför trappa ner på det och t.ex byta ut bacon mot fläsk.

En enkel "regel" är att endast äta livsmedel som innehåller max 5g kolhydrater per 100g.

Ät ibland
Under denna rubriken hamnar livsmedel som man kan äta någon gång ibland. Tänk dock på att vi alla är olika och klarar av olika mycket kolhydrater! Känn efter vad just du klarar av och grundprincipen är att hålla sitt blodsocker på en jämn nivå och inte mata sötsuget med energi.

Bönor, linser, frukt och bär. (Dock inte torkad frukt - koncentrerat socker) Nötter, mandel, solrosfrö, linfrö. Nån ruta mörk choklad (minst 70%). Om du ska dricka alkohol så välj de torra vinerna, vodka, whiskey och andra rena spritsorter. Blanda dock inte ut med något sött. En del charkprodukter går bra till viss del. Välj dock rätt sorter med hög kötthalt och så lite e-nummer som möjligt.

Jag rekommenderar inte att vända sig till denna kategorin i början av sin nya kost. Det är de första månaderna som är allra viktigast och då är det lika bra att skippa allt detta. När du sedan gått ner minst halva din övervikt så kan du börja lägga till lite mer och testa hur långt du kan sträcka dig.

Ät inte
Under denna kategorin hamnar livsmedel som man ska skippa. Livsmedel med högt innehåll av kolhydrater och som får blodsockret att jubla av glädje.


Potatis och ris. Spannmålsbaserade produkter såsom pasta, bröd, kex, flingor, gröt, välling, pannkakor osv. (mjöl)

Socker. Läsk, godis, bakverk, kakor, tårta, glass, saft. Livsmedel som är sötade med sötningsmedel är inte ett alternativ då det dels är onaturligt för kroppen (Stevia är ett undantag då det kommer från växtriket) och dels då det kan sätta igång sötsuget.

Margariner. Det finns ingen sort som är bra, alla är gjorda på kemisk väg och ger inte kroppen någon som helst näring. Skippa även omega-6 rika oljor såsom majs-, solros-, soja- och jordnötsolja.

Hur mycket ska jag äta?
När det gäller mängden av mat så är det bästa enligt mig att gå efter sina hungerkänslor. Blir du hungrig så äter du. Du äter tills du känner dig lagom mätt (en bra regel är att ta en portion och stanna där). Blir du sugen på något så väntar du en liten stund, dricker ett glas vatten och om suget fortfarande är kvar så tar du något med hög andel protein och fett. T.ex några skinkrullar m. majonnäs eller ett kokt ägg m. majonnäs.

Alltså, ät tills du känner dig lagom mätt! Och ät bara när du är hungrig, vad klockan än är på dygnet. Vi har satt för mycket galler i huvudet på oss själva med att ha speciella mattider, att äta den och den maten vid den o den tiden osv. Gå efter din kropp och dina behov!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av En Dag - 12 juli 2012 23:27

Sveriges godaste kasslergryta 4 port, 6,5p 360g kassler1 purjo1 liten röd paprika1 banan4 ananasringar1 dl mandarinklyftor1 dl lättmjölk2 dl fraiche 8%1 msk curry1 dl riven ost, max 17% Kasslern kan antingen skivas eller skäras i små bitar.Skär ...

Av En Dag - 12 juli 2012 22:36


Hissen till framgång är avstängd ta trapporna  -Ett steg i taget      ...

Av En Dag - 12 juli 2012 12:40

        AMII RIETZ CHRISTENSEN Viktminskning 120kg Min resaAllt började fredagen den 13 november 2009. Var i Stockholm med tjejträffen och fick min första panikångest attack! Trodde jag skulle dö! Som tur var visste min bästa vän pr...

Av En Dag - 12 juli 2012 12:29

ungefär 109 dagar sedan KYCKLINGLASAGNE Port: 4 Pro points/port 11250 g färska lasagneplattor2 tsk olivolja400 g kycklingfärs2 små gula lökar2 små morötter2 små palsternackor1 msk hackad vitlök3 msk tomatpuré2 dl krossad tomat1-2 tsk chili, ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Jobbar du med positiva tankar under kostförändring?
 Jobbar?
 Ja självklart, kan man låta bli?
 Nej för helskotta, vem orkar de?
 En sak i taget, först maten sen tankarna

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

LCHF

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Vikt


Skapa flashcards